ΩΡΑ...

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Πού βρίσκεται η «μέση του Ωκεανού;»




Το σημείο της Γης που απέχει περισσότερο από τη στεριά, βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι γνωστό ως «Point Nemo». Πήρε το όνομά του από το διάσημο καπετάνιο του υποβρυχίου «Ναυτίλος» στα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα» και «Η μυστηριώδης νήσος».
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε τρόπος προσδιορισμού της «μέσης του ωκεανού». Το 1992, ο Κροάτης μηχανικός έρευνας Hrvoje Lukatela που ζει και εργάζεται στον Καναδά, χρησιμοποίησε ένα γεωχωρικό πρόγραμμα δικού του σχεδίου που ονομάζεται «Ίππαρχος ο Ρόδιος», προς τιμήν του μεγαλύτερου αρχαίου Έλληνα αστρονόμου που ανακάλυψε τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη προκειμένου να υπολογίσει τις αποστάσεις στην επιφάνεια της Γης, για να εντοπίσει με τη σειρά του τη «μέση του ωκεανού». Ο Hrvoje Lukatela σκέφτηκε πως επειδή η επιφάνεια της Γης είναι τρισδιάστατη, θα πρέπει το πλέον απομακρυσμένο σημείο των ωκεανών της να καθορίζεται στην ίδια απόσταση από το πλησιέστερες τρεις ακτές. Το πρόγραμμα «Ίππαρχος ο Ρόδιος» εντόπισε το σημείο αυτό, το οποίο έλαβε την ονομασία «Point Nemo».


 

Το «Point Nemo» βρίσκεται στις γεωγραφικές συντεταγμένες 48° 52,6΄ νότια, 123° 23.6΄ δυτικά και απέχει 1.670 μίλια (2.688 χιλιόμετρα) από τρία σημεία ξηράς: Από το Ducie Island, μια ακατοίκητη ατόλη στο Pitcairn Island προς τα βόρεια, το Motu Nui στα βορειοανατολικά, το μεγαλύτερο από τα τρία νησιά στο νότιο άκρο της Νήσου του Πάσχα και του Maher Island ανοικτά των ακτών της Marie Byrd Land στην Ανταρκτική, νότια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου