ΩΡΑ...

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα στον κόσμο, εκτός Ευρώπης (2)

Κένυα

 
Στην Κένυα, λόγω του κλίματος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν barbeque στον κήπο. Μάλιστα, εκεί στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.

Κίνα

Οι Χριστιανοί στην Κίνα στολίζουν τα σπίτια τους με πανέμορφα χάρτινα φαναράκια και διακοσμούν το «Δέντρο των Φώτων», όπως ονομάζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με χάρτινες γιρλάντες, χάρτινα λουλούδια και χάρτινα φαναράκια.
Τα παιδάκια κρεμούν βαμβακερές κάλτσες και περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψη του «Λαμ Κουνγκ Κουνγκ», του Καλού Γεροπατέρα όπως αποκαλούν τον Αϊ - Βασίλη.

Επειδή η πλειοψηφία των Κινέζων δεν είναι Χριστιανοί, η μεγαλύτερη χειμερινή γιορτή στην Κίνα είναι το Κινέζικο Νέο Έτος, το οποίο διεξάγεται προς τα τέλη Ιανουαρίου. Σήμερα, ονομάζεται επισήμως «Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ» και είναι η εποχή κατά την οποία τα παιδιά παίρνουν καινούρια ρούχα, απολαμβάνουν πολυτελή φαγητά, αγοράζουν καινούρια παιχνίδια και απολαμβάνουν εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα.

Μια σημαντική εκδήλωση των εορτασμών του Νέου Έτους είναι η λατρεία των προγόνων. Τα πορτραίτα και οι πίνακες των προγόνων βγαίνουν από τα ντουλάπια και κρεμιούνται στο κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού.

 
Πάντως, για το επίσημο κράτος η εορτή των Χριστουγέννων έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, εκτός από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, όπου η 25η Δεκεμβρίου είναι επίσημη αργία, γεγονός που προήλθε από τις έντονες δυτικές επιρροές, ενώ έχει επηρεάσει σαφώς και την οικονομία καθώς παρατηρείται έντονη εμπορική διείσδυση στον πολιτισμό.

 Κονγκό

 
Ένα γκρουπ είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με τον στολισμό της Χριστουγεννιάτικης παρέλασης, ενώ ένα άλλο τριγυρνά στα χωριά και τραγουδάει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια. Οι υπόλοιποι ντύνονται με τα καλά τους ρούχα, κάνουν συμβολικά δώρα και δίνουν δείγματα αγάπης για τον Χριστό στις Εκκλησίες, προς τιμήν της Γενέθλιας περίστασης.

Αργότερα τρώνε μαζί με τους φίλους τους σε τραπέζια που γίνονται έξω από τα σπίτια τους. Στην τελετή της προσφοράς των δώρων δεν υπάρχει κάποιος που να μην προσφέρει το δώρο του, το οποίο το εναποθέτει σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα μπροστά από την Αγία Τράπεζα.

Λιβερία

 
Ένας φοίνικας στολισμένος με καμπανάκια είναι το αντίστοιχο του δυτικοφερμένου Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το πρωί των Χριστουγέννων όλοι τραγουδούν τα κάλαντα, και ανταλλάσσουν δώρα που συνήθως χρησιμεύουν και διευκολύνουν πρακτικά τη ζωή τους. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στήνεται έξω από το σπίτι, και περιλαμβάνει μπόλικο ρύζι, μοσχάρι και πολλά μπισκότα. Τα πυροτεχνήματα στο τέλος της ημέρας συμβολίζουν την άφιξη του Θεανθρώπου στη γη.

Μαλαισία

 
Στη Μαλαισία, αν και τα Χριστούγεννα είναι αργία, η εορτή αφορά μόνο στη χριστιανική κοινότητα που είναι μικρή, ενώ για τις υπόλοιπες θρησκείες η εορτή έχει έναν καθαρά κοσμικό χαρακτήρα και αποτελεί αφορμή για ξεκούραση.

Μαλάουι

 
Το πιο χαρακτηριστικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο στο Μαλάουι είναι αυτό των παιδιών που είναι ντυμένα με φούστες φτιαγμένες από φύλλα, κρατούν αυτοσχέδια μουσικά όργανα και τριγυρνούν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας και χορεύοντας. Οι ενήλικες ανταμείβουν τον κόπο τους με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό που δίνεται για «το καλό».

Μεξικό

 
Οι Μεξικανοί μοιράζονται πολλές παραδόσεις με τους Ισπανούς. Ο  κύριος εορτασμός των Χριστουγέννων τους ονομάζεται ‘’La Posada’’. Πρόκειται για μια θρησκευτική πομπή που αναπαριστά την αναζήτηση καταφυγίου από τον Ιωσήφ και τη Μαρία, πριν από τη γέννηση του Ιησού. Κατά τη διάρκεια της πομπής, οι Μεξικανοί πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μεταφέροντας τις εικόνες της Παναγίας και του Ιωσήφ  που αναζητούν καταφύγιο. 

Ο Άγιος Βασίλης δεν έχει κυρίαρχο ρόλο στην εορτή, αλλά το φωτεινό κόκκινο κοστούμι του εκπροσωπείται στο παραδοσιακό λουλούδι της σεζόν. Αυτό το λουλούδι ονομάζεται ‘’Poinsettia’’ και έχει ένα λαμπρό κόκκινο αστέρι ως σχήμα. Πιστεύεται ότι ένα νεαρό αγόρι κατευθυνόμενο προς την εκκλησία για να δει την σκηνή της γέννησης του Ιησού είχε συνειδητοποιήσει  ότι δεν είχε δώρο να προσφέρει στον Χριστό και έτσι συγκέντρωσε  μερικά απλά πράσινα κλαδιά, για να τα προσφέρει ως δώρο. Όταν έφτασε στην εκκλησία τοποθέτησε τα πράσινα κλαδιά δίπλα στον Χριστό. Ξαφνικά άρχισε να ανθίζει ένα φωτεινό κόκκινο λουλούδι σε κάθε πράσινο κλαδί, η  Poinsettia, που από τότε συμβολίζει τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη.

 
Στο Μεξικό, οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια κρατώντας καμπάνες και κεριά.

Νότιος Αφρική

 
Όσο περίεργο φαίνεται σε μας το γεγονός να εορτάζονται τα Χριστούγεννα με καλοκαιριάτικες θερμοκρασίες, άλλο τόσο παράξενο φαίνεται στους Νότιο-Αφρικανούς το παράξενο και ασυνήθιστο βαρύ χειμωνιάτικο σκηνικό που έχουμε εμείς, όταν γιορτάζουμε τα δικά μας Χριστούγεννα. Λιακάδα, ανθισμένα λουλούδια, γιορτινά τραγούδια υπό το φως των κεριών, και στολισμοί με κλαδιά από έλατα δέντρων είναι στην Χριστουγεννιάτικη διάταξη των Νότιο-Αφρικανών. Τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και τα δώρα αλλάζουν συνεχώς χαρούμενα χέρια.

Νότια Κορέα

 
Στη Νότια Κορέα τα Χριστούγεννα είναι μια εορτή που βασίζεται σε δυτικά πρότυπα και έχει σκοπό την εμπορική δραστηριοποίηση. Η ημέρα της γέννησης του Χριστού κατάφορτη με μια σειρά θρησκευτικών παραδόσεων και τελετουργιών ανιμιστικού χαρακτήρα που βασίζονται σε παραδόσεις κυρίαρχες στην Ασία, αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία.

Την ημέρα αυτή όλοι οι Χριστιανοί, οι οποίοι είναι πολύ λίγοι, ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους, ενώ το ίδιο κάνουν και πολλοί αλλόθρησκοι Κορεάτες, επειδή τα παιδιά απολαμβάνουν τον μύθο του Σάντα Haraboji ή παππού Σάντα, τη δική τους εκδοχή του Santa Claus. Επίσης στολίζονται σε όλη τη χώρα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Περού

 
Τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου στο Περού και  εορτάζεται στις 24 Δεκεμβρίου, με πολλές τυμπανοκρουσίες ως ‘’Nocha Buena’’, που σημαίνει «Νύχτα καλή» στα ισπανικά. Το βράδυ, όλη η  οικογένεια μαζί γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Η παράδοση θέλει όποιον επισκέπτεται φίλους ή συγγενείς να πηγαίνει  ένα κέικ ως δώρο. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει Pavo (γαλοπούλα) καθώς και σάλτσα μήλου. Υπάρχουν δώρα κάτω από το δέντρο, τα οποία υποτίθεται ότι ο Άγιος Βασίλης έχει φέρει στα καλά παιδάκια.

Ένα ευρύ φάσμα χειροτεχνίας παράγεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του Περού από τους κατοίκους των Άνδεων. Οι άνθρωποι του Περού στολίζουν τα σπίτια τους με την αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού, την οποία διατηρούνε μέχρι τη ‘’La Bjeda de los Reyes’’, ημέρα που εορτάζεται η άφιξη των τριών σοφών, στις 6 Ιανουαρίου.

Τα παιδιά πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά όχι και οι μεγάλοι, για τους οποίους η διασκέδαση μόλις έχει ξεκινήσει.  Η τραπεζαρία χρησιμοποιείται ως  πίστα για να φιλοξενήσει τους χορούς  salsa. Τα πάρτι μπορεί να κρατήσουν μέχρι και τις έξι το πρωί. Τα πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αν και έχουν απαγορευθεί στο Περού, αφθονούν, καθώς κάθε οικογένεια δεν παραλείπει να γιορτάσει τη γέννηση του Ιησού ρίχνοντας πυροτεχνήματα.

Ταϊβάν


Στην Ταϊβάν τα Χριστούγεννα είναι απλά μια ιδιωτική γιορτή.  
Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στην Ταϊβάν ευρύτερα από ό,τι στην ηπειρωτική Κίνα. Αν και οι Χριστιανοί δεν είναι πολλοί στην Ταϊβάν (περίπου 5% του πληθυσμού), πολλά καταστήματα πωλούν αντικείμενα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν είναι εθνική γιορτή στην Ταϊβάν.
Όμως, ακόμα κι έτσι, τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν για τον Άγιο Βασίλη και γνωρίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Επειδή υπάρχουν πολλά δημοφιλή αγγλικά σχολεία οι μαθητές γνωρίζουν τη γιορτή και αποκτούν συνήθειες με δυτικές επιρροές αναφορικά με τον εορτασμό της. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο της ανταλλαγής δώρων, τα τραγούδια, και φυσικά, μια επίσκεψη στο σχολείο από τον Αϊ – Βασίλη.
Άλλα σχολεία κάνουν ένα είδος γιορτής για τα Χριστούγεννα παρουσιάζοντας θεάματα με νεράιδες, τάρανδους, νιφάδες χιονιού, ξωτικά και άλλους Χριστουγεννιάτικους χαρακτήρες τραγουδώντας στη σκηνή για τους γονείς.

Φιλιππίνες

 
Οι Φιλιππίνες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα έχοντας τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες παραδόσεις σ’ ολόκληρη την Ασία, κάτι που οφείλεται στην ισπανική επιρροή.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκινά τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων και συνεχίζεται το επόμενο πρωινό. Φυσικά η ημέρα αποτελεί επίσημη αργία, όπως αργία είναι και η ημέρα των Θεοφανείων.

Χαβάη

 
Στη Χαβάη, ο δικός τους Άγιος Βασίλης, δεν έρχεται με έλκηθρο πάνω στα χιόνια, αλλά με κανό. Εκεί αφού φάνε, σολομό και χοιρινό, γλεντούν με γιουκαλίλι τραγουδώντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες τροποποιημένες όμως με χαβανέζικο ρυθμό.

Χιλή

 
Όπως και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής,  η εκκλησία και η οικογένεια βρίσκονται στο επίκεντρο των εορτών των Χριστουγέννων.  Οι καθολικοί  τηρούν τις παραδόσεις και έτσι για εννέα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα προσεύχονται και νηστεύουν. 

Την Παραμονή  των Χριστουγέννων το δείπνο σερβίρεται αργά το βράδυ, συνήθως μετά τα μεσάνυχτα, και ονομάζεται ‘’Misa del Gallo’’. Το δείπνο αυτό αποτελείται από γαλοπούλα και μια σειρά από σαλάτες, θαλασσινά, και ελιές, συνοδευόμενο από ντόπιο κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου